Varför air fryern funkar så bra
Enligt kocken är air fryers både praktiska och grymma på att laga mat snabbt och enkelt. Han kör på en liten, enkelkorgs, 5-quart air fryer som passar perfekt för att testa nya recept utan att ta över hela köket (perfekt för trånga ytor). Han summerar: “With all that experience, I still think air fryers are one of the best kitchen hacks.”
Frukostfavoriterna: smörgåsar och äggbitar
En favorit på morgonen är en mix av sött och salt i en frukostsmörgås. Ingredienserna är 1 matsked smör, 1 matsked brunt socker, ¼ kopp hackad lök, ett ägg, en bulle, några baconremsor, skivad cheddar och tomat eller Ballymaloe-relish (alla detaljer räknas här). Genom att använda två ramekiner kan man bakas både smörblandning och ägg tillsammans i air fryern på bara tio minuter. “A sweet, salty breakfast sandwich is a brilliant start to any day,” säger han.
För de som vill ha något lite annorlunda finns även små äggbitar inspirerade av en frittata från bloggen Every Little Crumb. Här blandas ägg med ost, koriander, svarta oliver, körsbärstomater, inlagda jalapeños och röd lök. Med hjälp av oljade silikonmuffinsformar grillas de vid 175 grader Celsius i tolv minuter. “Anyone can throw together eggy breakfast bites — they’re that easy.”
Kreativa huvudrätter med klassisk touch
Fransk toast görs på många sätt och kocken har låtit sig inspireras av Nigella Lawsons doughnut French toast. Med bröd, ägg, mjölk och vaniljextrakt doppas brödet innan det lagas i air fryern vid 190 grader, fyra till sex minuter per sida. “I can make fantastic French-toast fingers in minutes,” säger han med glimten i ögat.
Vill man ha något ordentligt mättande erbjuder han dubbelbakade potatisar – en riktig höjdare som både kan stå som huvudrätt eller som tillbehör. Tillagningen börjar vid 200 grader i fyrtiofem minuter (tiden kan variera beroende på air fryerns modell), varefter potatisarna fylls med ett mos och bakas i ytterligare fem minuter. Toppingen hålls inte tillbaka med bacon, ost, coleslaw, gochujang-pasta, kimchi och gröna lökar, allt för att ge extra smak.
Smakupplevelser för alla
Buffalo blomkål är en annan spännande rätt, inspirerad av bloggen Love and Lemons. Här blandas mjöl, majsstärkelse, salt, peppar och vatten till en krispig bas, innan blomkålen doppas i Buffalo-sås och grillas i 8–10 minuter vid 230 grader (en riktig smakexplosion). “Sweet, sticky, crispy Buffalo cauliflower is the perfect snack or side,” berättar han.
För den som är sugen på något sött är karamelliserade bananer ett enkelt men imponerande val. Inspirerad av bloggen Girls Who Eat kombinerar kocken banan med olja/ghee/smör, brunt socker och kryddor som kanel samt eventuellt kardemumma och muskot (ger en extra twist). Bananerna grillas snabbt i air fryern vid 188 grader, tre till fem minuter per sida.
Genom att experimentera med air fryern visar den här kocken verkligen hur allsidig den kan vara. Oavsett om det gäller frukostsmörgåsar eller karamelliserade bananer finns här smarriga och lättlagade recept för alla dagens måltider. Är du sugen på att pröva nya metoder i köket kan det vara värt att ge air fryern en chans – snart kanske du också blir ett fan av den här praktiska köksprylen!