Stokab lägger grunden för den smarta staden


Sedan 25 år tillbaka har Stokab lagt grunden för den Smarta staden med sitt svartfibernät, som grävts fram till Stockholms alla flerfamiljshus och kommersiella samt offentliga byggnader. Och de fortsätter att arbeta för att göra Stockholm till världens mest uppkopplade och innovativa plats.


Världens största konkurrensneutrala nät


Stokab bildades år 1994 med uppdraget att leverera IT-infrastruktur på lika villkor för alla. Detta beslut lade grunden till det som idag är världens största öppna fibernät. Totalt finns mer än 45 varv runt jorden med fiber i nätet.


Grunden för beslutet var att man i andra städer såg hur nätlösningar där varje operatör ägde sitt eget nät ledde till begränsade möjligheter och ständigt uppgrävda gator. Beslutet var modigt, och unikt.


Stokab har byggt världens största konkurrensneutrala nät och låter alla operatörer som vill verka på nätet, med precis samma förutsättningar. Det är fördelen med att de ägs av Stockholms stad.


Hela Stockholm är förberett


Över 15 000 fastigheter i Stockholm är kopplade till Stokabs nät idag. Fibernätet är en grundfaktor för att man ska kunna koppla upp sig trådlöst och trådlös uppkoppling och sakernas internet är framtiden enligt många. Man räknar med att det kommer att explodera av uppkopplade föremål under de närmsta åren.


Ju mer trådlösa föremål som kommer, ju mer fiber behövs det. Och ju mer kapacitetskrävande tjänster som erbjuds i det trådlösa nätet såsom spel, film och i nästa skede självkörande bilar med mera - desto fortare behöver signalerna komma ner i en fibertråd. Fibernätet behöver alltså fortsätta att byggas ut för att möjliggöra den digitala utvecklingen av samhället.


Före sin tid


När man byggde nätet 1994 var det kanske inga självkörande bilar man såg framför sig, men det är vad man lagt grunden för. Att Stockholm är en av världens mest uppkopplade städer underlättar utvecklingen av den smarta staden enormt.


Detta öppna operatörsnät är unikt och man kan konstatera att Stockholm var före sin tid i beslutet. I år fyller Stokab alltså 25 år, och bolaget känner sig entusiastiska inför framtiden.


Under de kommande 25 åren kommer Stokab att satsa på ännu mer fiber för att det ska vara lätt att koppla upp vad som helst - var som helst. Med blicken fäst på framtiden arbetar de vidare för att göra Stockholm till världens mest uppkopplade och innovativa plats.
Mer information om StokabVidare till hela nyheten om:
Stokab lägger grunden för den smarta stadenSe fler liknande nyheter:

Dela med dig:

Fler nyheter från Stockholms Stad