Anmäl intresse för minikurs i höst för säkrare vardag med din hund


På Östermalm sker många möten mellan häst, hund och människa. Livgardet, Hovstallet och Polisen tränar sina hästar i området och många boende har hund. I början av september erbjuder föreningen 100hundkoll i samarbete med Östermalms stadsdelsförvaltning en minikurs till självkostnadspris, där du får tips och verktyg för en roligare och säkrare vardag med din hund. Ett unikt tillfälle att träffa både polisens och Livgardets ryttare och hästar som medverkar.


Gärdet, Lill-Jansskogen, Djurgården... vårt område erbjuder fantastiska grönområden med sju hundrastgårdar, ett frirastområde och nät av ridstigar.


Eftersom en del hundägare trots huvudregeln om koppeltvång tillåter sina hundar att springa lösa ökar riskerna för olyckor där hästar, hundar och motionärer är inblandade. Vi vill passa på att informera om vad som gäller innan utelivet börjar på allvar igen efter vintern.


Möt hästarna på rätt sätt


Ridvägarna i vårt område används av såväl av ryttare som har ridning som en del i sitt yrke (Polisen, Försvarsmakten, Hovstallet) som av ridskolor och privatpersoner. Hästar är flyktdjur och vissa situationer kan innebära risker som man kanske inte kan förutse om man saknar erfarenhet av hästar.


- Det händer att hundägare tillåter sina hundar att springa efter våra hästar. Även om pukhästen Oden är jättesnäll och vi bemästrar de flesta situationer kan man inte kontrollera en häst till 100 procent, säger Vilma Åhagen, soldat på Livgardet som regelbundet rider ut i området. Oden är en shirehäst på 1000 kilo - en spark av honom vill ingen ha... (se honom på bild nedan med hästkollegan Tor).


Livgardets tips för att skapa en trygg miljö på fältet


• Håll avstånd till hästarna.
• Sänk tempot om du springer/cyklar/kör bil.
• Koppla hunden när du ser hästarna.
• Var uppmärksam på din omgivning, en stor lastbil kan skapa oroligheter i ryttarledet som i sin tur kan påverka din framfart.


Hundkurs i början av september


Efter sommaren erbjuder den ideella föreningen 100hundkoll kursen "Min hund och andras jyckar", en minikurs där du får tips och verktyg till en roligare vardag med din hund. Vid två tillfällen à 2 timmar får du goda råd, möjlighet att träna på olika situationer i vardagen och  - inte minst - tillfälle att lära känna vänner inför hundpromenaderna. Dessutom får du ett unikt tillfälle att träffa både polisens och Livgardets ryttare och hästar som medverkar.
Tid: Kommer strax
Plats: Livgardets paddock vid Ryttarstadion - se karta längs ner på sidan!
Pris: 100 kr per person
Intresseanmälan och info: www.100hundkoll.se/kursanmalan


Läs mer


Här har Stockholms stad har sammanställt information och råd riktade till hundägare (inkl kartor över stadens hundrastgårdar).
Här finns goda råd för att möta hästar på rätt sätt. Kontaktperson på Livgardet är informationschef Paula Levänen, tel 08-584 540 20, paula.levanen@mil.se
Här finns kartor över ridvägarna på Djurgården.
Hitta till hundkursen på Ryttarstadion den 15-16 juni

Vidare till hela nyheten om:
Anmäl intresse för minikurs i höst för säkrare vardag med din hundSe fler liknande nyheter:

Dela med dig:

Fler nyheter från Stockholms Stad